marți, 9 decembrie 2014

Un interviu informal şi total neaşteptat cu directorul Operei Naţionale Române din Cluj, tenorul Marius Vlad Budoiu

Oana Dugan

Un regal al Festivalului Internaţional Nae Leonard ediţia 2014, spectacolul cu Madama Butterfly, din data de 29 noiembrie, petrecut într-o atmosferă de „vis de iarnă” cu viscol gogolian, a prilejuit o întâlnire mai mult decât neaşteptată cu marele tenor român Marius Vlad Budoiu, director al Operei Naţionale Române din Cluj, o personalitate a lumii muzicale româneşti şi internaţionale. Recent întors dintr-un turneu european alături de Marea Angela Gheorghiu la Concertgebouw Amsterdam, cu numai patru zile înaintea spectacolului de la Galaţi, apariţia pe scena Muzicalului Nae Leonard a fost cu atât mai surprinzătoare, cu cât Marius Vlad Budoiu nu figura pe afişe, înlocuindu-l în ultimul moment pe Sorin Lupu! Dacă pentru un artist „oscilaţiile profesionale” între Concertgebouw Amsterdam si Teatrul Muzical „Nae Leonard” Galaţi pot părea ca o prăbuşire din rai în iad sau măcar pe Pământ, pentru publicul spectator şi pentru colaboratori nu poate fi decât o confirmare a faptului că valoarea nu caută locuri speciale pentru manifestare şi că „le hasard fait bien les choses”, demonstrând unui gălăţean de la periferia Uniunii Europene că e la fel de merituos şi norocos precum un olandez de Amsterdam în a avea pe scena urbei sale o voce precum cea a tenorului Marius Budoiu! Cum mirarea ne-a cuprins (şi plăcut surprins!) de la primul pas pe scenă a acestuia, în impecabila uniformă a Marinei Americane, remarcându-i „pletele” şi mai apoi vocea-i inconfundabilă, am încercat să lămurim oarecum misterul acestei foarte (ne)aşteptate apariţii de la însuşi directorul Operei Naţionale Române din Cluj!

Oana Dugan: Bună seara, Marius Budoiu! După câţi ani la Galaţi, pe scena Muzicalului „Nae Leonard”?
Marius Vlad Budoiu: Sunt prima oară la Galaţi! (râde cu acute de tenor)
O. D. Cu ce ocazie, fiindcă nu era anunţată prezenţa Domniei Voastre în această seară şi a fost o imensă surpriză?
M. V. B.: Acum trebuie să am o foarte serioasă discuţie cu domnul director ca să aflu de ce nu a fost anunţată sosirea mea.
O.D.: Trebuie să mărturisesc că reacţia spectatorului a fost cam aşa: „Nu văd bine? Sunt „pletele europene” (aluzie la prezenţa excepţională alături de farmecul fără seamăn al Angelei Gheorghiu din urmă cu numai patru zile, la Amsterdam) ale lui Marius Budoiu? (râde cu acelaşi glas cristalin lucrat „la sânge”!) Nu vedem bine! Şi auzind vocea am zis: nu, e chiar el!”

M. V. B. : E originalul!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...